Advokatjobb & Juristjobb

Är du jurist eller advokat eller är du kanske mitt i dina studier men ska börja arbeta inom en snar framtid? Här kan du läsa mer om advokatjobb samt juristjobb, ta reda på mer om livet som advokat samt hitta lediga jobb som jurist och advokat.

Vad gör en jurist?

En jurist är expert inom frågor som är kopplat till lagen och arbetar för att lösa juridiska tvister och problem. Jurister riktar in sig mot specifika rättsområden som de sedan är verksamma inom. Dessa rättsområden utpekar vad en jurist gör på en daglig basis.

Vanliga arbetsuppgifter för jurister är att tolka vad lagen har att säga om specifika ärenden samt medverka i förhandlingar och där företräda sin klient.

Vad krävs för att bli jurist?

För att bli jurist så krävs det att du går en juristutbildning vid ett universitet. Det finns flera olika juristprogram runt om i landet. Du hittar utbildningen i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund. Juristutbildningen är nio terminer lång.

Vill du veta mer om juristlinjen? Klicka dig då vidare för att läsa mer om att utbilda sig till jurist.

Från jurist till advokat

En jurist är en person som har avlagt en juristexamen på ett universitet. Det krävs sedan tre år av arbete inom en kvalificerad juridisk verksamhet för möjligheten att övergå från jurist- till advokatjobb - Detta genom en advokatexamen.

Skillnad på jurist och advokat?

Skillnaden på jurister och advokater är främst att jurist inte är en skyddad titel såsom advokat. Detta innebär att i princip vem som helst skulle kunna kalla sig jurist och erbjuda juridisk rådgivning, utan prov på utbildning och kunskap.

En advokat är däremot en skyddad titel då det krävs antagande i Sverige advokatsamfund för att kunna kalla sig själv advokat.

Vad gör en advokat?

En advokat, likt en jurist, är expert på lagen och att lösa juridiska problem. En advokat arbetar främst för att bevaka sina klienters intresse och företräda dem i rättsliga processer. Vanliga arbetsuppgifter för advokater är att skydda klienter, erbjuda rådgivning och närvara vid förhandlingar.

Vad tjänar en jurist?

Går du juristprogrammet och är nyfiken på att veta mer om din framtida lön? Eller arbetar du i dagsläget som jurist och vill ta reda på om du har en rättvis lön i förhållande till din erfarenhet och kunskap? Då har du hamnat rätt!

Genomsnittslönen för juristjobb ligger i dagsläget på ca 40 000 kronor i månaden. En lön som ökar markant från då man blivit advokat.

Hur mycket tjänar en advokat?

Är du färdigutbildad jurist, kanske på väg att bli advokat och skaffa dig din första riktiga tjänst som advokat? Då kan det vara av intresse att ta reda på mer information om löneläget för advokater - Detta för att bilda sig en bättre uppfattning om sin framtida lön.

Snittlönen för advokatjobb är ca 51 000 kronor i månaden.

Lediga jobb – jurist & advokat

Hitta lediga advokatjobb och juristjobb runt om i landet. Här nedan tipsar vi om de bästa arbetsförmedlarsidorna för att hitta advokatjobb och juristjobb på nätet:

  • Advokatjobb.se - En arbetsförmedlarsida som riktar sig mot just advokatjobb och juristjobb. Är det någonstans du ska hitta din nästa tjänst som advokat eller jurist så är det här! Klicka in för att söka bland olika advokat- och juristjobb runt hela landet. Ps. Ansökningsprocessen har aldrig varit smidigare!
  • Ledigajobb.se - Ytterligare en arbetsförmedlarsida där du enkelt kan söka advokatjobb och juristjobb över hela Sverige, från norr till söder. Här hittar du tusentals lediga jobb inom kategorin "Advokat & Juridik" - Perfekt för juristen eller advokaten som söker sin nästa utmaning.
  • Arbetsförmedlingen.se - En klassisk sida när det kommer till att söka jobb. Hos Arbetsförmedlingen hittar du det mesta. Klicka dig in och sök efter "jurist" eller "advokat" för att ta del av de jobbannonser som är aktiva inom denna bransch.